Πολυετείς καθυστερήσεις στην αδειοδότηση (με περίοδο ….αναμονής πάνω από 24 μήνες για

 
Ο πρόεδρος του ΑΞΙΟΤΗΣ κ. Γιάννης Αναστασόπουλος

τις απαραίτητες εγκρίσεις), αναπτυξιακοί νόμοι που δεν εφαρμόζονται, πολιτικά ασταθές, λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, και βαθειά υφεσιακό περιβάλλον οικονομίας με capital controls που «πάγωσαν» ώριμες επενδύσεις αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες που είχαν δρομολογηθεί, συνθέτουν ένα σκηνικό που απωθεί ακόμη και τον πλέον τολμηρό επενδυτή να τοποθετήσει κεφάλαια στη χώρα.

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, γι’ αυτό και το 2016 πρέπει να είναι μια διαφορετική χρονιά. Οι επενδύσεις είναι, νομοτελειακά, μονόδρομος και πρέπει να «αναστηθούν» πάση θυσία.

 

Πρέπει να καταλάβουμε και να συμφωνήσουμε όλοι  σε τούτη εδώ τη χώρα ότι επείγει να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον που θα ελκύσει άμεσες παραγωγικές επενδύσεις και θα οδηγήσει στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και, κατά συνέπεια, στην ανάπτυξη της οικονομίας.

 

Να συνειδητοποιήσουμε πως είναι ζωτικής σημασίας να δρομολογηθούν όλες οι ώριμες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, αρχίζοντας από εκείνες για τις οποίες οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί.  Οι όποιες καθυστερήσεις (είτε δημιουργούνται τεχνηέντως, είτε οφείλονται σε γραφειοκρατικούς λόγους) θα πρέπει να εκλείψουν, ώστε οι στρατηγικές ιδιωτικές επενδύσεις να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην αύξηση της απασχόλησης.

 

Δημοσιονομική πολιτική χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική δεν μπορεί να υπάρξει.

Ένα υγιές Τραπεζικό σύστημα με τράπεζες θωρακισμένες κεφαλαιακά, άρση των capital controls, συμπύκνωση των ατέρμονων άγονων διαδικασιών αδειοδότησης που ταλαιπωρούν άσκοπα και αποθαρρύνουν όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά και σταθερό φορολογικό πλαίσιο με μακρύ χρονικό ορίζοντα που θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας, είναι τα βασικά … προαπαιτούμενα. Λύσεις γνωστές μεν, που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί δε.  

 

Για να υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά, να αλλάξουμε συνήθειες, να αποκτήσουμε  νοοτροπία ανάπτυξης – δηλαδή αυτό που με δυο λέξεις περιγράφεται στη σύγχρονη βιβλιογραφία ως «growth mindset» - μακριά από πολιτικές αυταπάτες, ιδεοληψίες και δογματικές αντιλήψεις. Νοοτροπία που στο επίκεντρό της θα έχει την προαγωγή όλων των θεσμικών αλλαγών που απαιτούνται για τον εξορθολογισμό του κράτους και τη στήριξη του επιχειρείν, καθώς εκεί είναι ο δρόμος της ανάπτυξης και της προοδευτικής πολιτικής.  

 

 

Γιάννης Αναστασόπουλος

 

Πρόεδρος  Δ.Σ. ΑΞΙΟΤΗΣ