Ο κ. Τάκης Κληρίδης, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου (1999-2003) επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη μίλησε στην εκδήλωση του ΑΞΙΟΤΗΣ που πραγματοποιήθηκε στις 12.4.2011 στην Ένωση Θεσμικών με θέμα: «Διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα σε κρίσιμα ορόσημα: Ελλάδα 2011, Κύπρος 2003».

Ο κ. Κληρίδης εισήγαγε στην Κύπρο τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2001 με την οποία τροποποιήθηκε ριζικά το φορολογικό σύστημα της Κύπρου και άνοιξε ο δρόμος για μια λαμπρή οικονομική πορεία και πρόοδο της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό οτι το σχέδιο νόμου για τη φορολογική μεταρρύθμιση ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα.

Τον κ. Κληρίδη προλόγισε ο γενικός γραμματέας του Αξιότης κ. Δ.Τσιμπανούλης, που είχε στο παρελθόν μακρά συνεργασία μαζί του ως νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών και της Κυπριακής Κυβέρνησης για την αναμόρφωση του δικαίου κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, στο πλαίσιο και της εναρμόνισής του με το κοινοτικό δίκαιο.

Ο κ. Κληρίδης ανέλυσε τα διλήμματα της Κύπρου στον φορολογικό τομέα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, λίγο πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και εξήγησε τις επιλογές της Κυπριακής Κυβέρνησης και τους λόγους που την οδήγησαν σ' αυτές. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συσχέτιση του φορολογικού συστήματος με την οικονομική ανάπτυξη και έδειξε οτι το απλό και σαφές είναι και αποδοτικό. Τα αποτελέσματα της Κυπριακής οικονομικής πολιτικής είναι εμφανή. Ο κ. Κληρίδης κατέδειξε πειστικά την ανάγκη αναζήτησης απλών και αποτελεσματικών λύσεων, με σταθερά και σαφή μέτρα, στον αγώνα για την αντιμετώπιση της λερναίας ύδρας του ελληνικού φορολογικού συστήματος, που είναι ένας από τους πιο αντιαναπτυξιακούς παράγοντες της χώρας μας.

Διαβάστε στο δεσμό που ακολουθεί ολόκληρη της ομιλία: http://bit.ly/fGk4Z3