Δημοσιεύσεις
O Σύλλογος Προβληματισμού & Διαλόγου ΑΞΙΟΤΗΣ οργάνωσε την Τρίτη 9 Ιουλίου 2013 στη Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κτήριο Κωστής Παλαμάς με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση με ομιλητή τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Κο Θάνο Βερέμη και με θέμα «Ιστορικές ρίζες των χαρακτηριστικών της σημερινής ελληνικής κοινωνίας και της συμπεριφοράς της».
Ενώπιον ενός πυκνού ακροατηρίου μελών και φίλων του σωματείου ΑΞΙΟΤΗΣ και μετά από σύντομη εισαγωγή του Προέδρου του ΔΣ Γ. Αναστασόπουλου για τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του σωματείου, ο Καθηγητής ανέπτυξε τις θέσεις του τόσον επί του θέματος όσο και επί πλαισίου προβληματισμού που τέθηκε από το μέλος του συλλόγου Β. Νικολετόπουλο σχετικά με το ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σημερινής Ελληνικής κοινωνίας και σε ποια πλευρά του χαρακτήρα των Ελλήνων θα πρέπει να αποδοθούν κατά κύριο λόγο τα αίτια για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.
Ο Καθ Βερέμης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι :
• Οι κοινωνίες διαμορφώνονται σε βάθος χρόνου.
• Φαινόμενα και αίτια αντίστοιχα με όσα διαμόρφωσαν την ελληνική κοινωνία παρατηρούνται και σε όλα τα Βαλκάνια γενικότερα.
• Η επιρροή της Τουρκοκρατίας υπήρξε όντως καθοριστική στην διαμόρφωση της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, η οποία αποτελείται από πλήθος μικρότερων ομάδων που διακρίνονται κυρίως από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
• Η προσπάθεια να γίνουμε κράτος πέρασε από σημαντικές προκλήσεις σε πολλές από τις οποίες, ιδίως κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και το πρώτο μισό του 20ου, οι εγχώριες ελίτ ανταποκρίθηκαν με αρκετή επιτυχία.
• Βασικά στοιχεία της ιστορικής διαμόρφωσης του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς των Νεοελλήνων είναι ο κατακερματισμός σε ομάδες-φατρίες, ο ειδικός ρόλος της Εκκλησίας, η παραβίαση των νόμων μέσω εξαγοράς ή διαφθοράς και η αντίληψη ότι "ο εχθρός” είναι ο γείτονας
• Σημαντική υπήρξε η συμβολή των Ελλήνων της διασποράς στη διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους όμως τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που τροφοδοτούσε την Ελλάδα με τις ιδέες και ιδίως τη φυσική παρουσία των καλύτερων από τα απόδημα τέκνα της
• Στην Ελλάδα υπάρχουν υψηλού επιπέδου άνθρωποι οι οποίοι απέχουν από τα κοινά και είμαστε μια συντηρητική κοινωνία με προσανατολισμό επικεντρωμένο στην οικογένεια.
Μετά την παρουσίαση του καθηγητή ακλούθησε ζωηρή και πολύ ενδιαφέρουσα ανοικτή συζήτηση με τοποθετήσεις , σχόλια και παρατηρήσεις από το κοινό και στα οποία ο καθηγητής απάντησε με σαφήνεια και χιούμορ.
Ο Σύλλογος Προβληματισμού και Διαλόγου ΑΞΙΟΤΗΣ δεσμεύεται να συνεχίσει την προσπάθεια ανάλυσης και εύρεσης λύσεων εφικτών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στα επόμενα βήματα της.