Δημοσιεύσεις

Το ωραίο φύλο είναι και ασθενές; Γυναικοκτονίες δίχως τέλος.......

 

Οι συζυγοκτονίες και η άσκηση βίας στο γυναικείο φύλο συνεχίζει να ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, παρά την ισότητα, την ισότιμη αντιμετώπιση, τους νόμους και της οδηγίες της ΕΕ.

Πριν από λίγες μέρες είπαμε "ποτέ να μην θρηνήσουμε άλλη Καρολάιν και τώρα το ίδιο λέμε για την Γαρυφαλλιά, την Κωνσταντίνα, την Ανιζέτα πρόσφατα, την εν διαστάσει σύζυγο στην Αγία Βαρβάρα και έπεται συνέχεια.

Οι επτά γυναικοκτονίες συγκλονίζουν το πανελλήνιο τους τελευταίους μήνες, ενώ η λίστα είναι ατελείωτη αν θυμηθούμε τη Τοπαλουδη, τη Μυρτώ στη Πάρο, που είναι ακόμα ζωντανή σε δεινή κατάσταση,  την Κική στη Βέροια το 2006 και πολλές άλλες δολοφονίες γυναικών.

Θα πρέπει να βρούμε τι φταίει στην ελληνική κοινωνία, γιατί από νόμους και οδηγίες της ΕΕ έχουμε καλυφθεί. Μήπως το πρόβλημα είναι στη νοοτροπία μας.

Οι μητέρες μεγαλώνουν και ανατρέφουν τα αγόρια τους με μία συγκεκριμένη νοοτροπία που δεν εμπνέει σεβασμό για το άλλο φύλο. Εμείς οι ίδιες πρέπει να ξεριζώσουμε αυτές τις απαρχαιωμένες οπισθοδρομικές σκέψεις και να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Και η συζήτηση για "αρσενικά παλαιάς κοπής" δε σημαίνει τίποτα, γιατί και στο παρελθόν υπήρχαν ¨κύριοι" που φέρονταν άψογα στις γυναίκες, τις σέβονταν και τις τιμούσαν. Και σήμερα υπάρχουν άνδρες που σέβονται και αγαπούν το γυναικείο φύλο.

Ωστόσο, θα πρέπει να δώσουμε αγώνες για να αλλάξει η σχέση "είσαι κτήμα μου" ¨είσαι το τρόπαιο μου" "σε κάνω ότι θέλω", "δεν έχεις να πας πουθενά". Εμείς θα πρέπει σε κάθε περίσταση να αξιώνουμε την ισοτιμία και το σεβασμό. Το κίνημα me too αποτελεί ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί.

Η γυναίκα δεν είναι υποχρεωμένη να υφίσταται υβριστικές και απαξιωτικές συμπεριφορές από άτομα του οικογενειακού της περίγυρου, του φιλικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος και στο πλαίσιο των προσωπικών της σχέσεων. Μπορεί να επιλέγει και να αποχωρεί από μία σχέση, χωρίς να φοβάται για την ίδια της τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα.  

Θεωρώ ότι είναι βάναυσο και οδυνηρό να ακούμε τόσο συχνά τέτοιες αποτρόπαιες ανθρωποκτονίες. Θα πρέπει να αντιδράσουμε, να διεκδικήσουμε την ισότητα στη πραγματικότητα και όχι στα χαρτιά για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως διακρίσεων.

Το κράτος και οι κοινωνικές υπηρεσίες θα πρέπει να συνδράμουν ουσιωδώς προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζοντας τις κακοποιημένες γυναίκες, πιθανά μελλοντικά θύματα.

Οι παλιοί έλεγαν "τη γυναίκα δε θα τη χτυπάς ούτε με ένα τριαντάφυλλο" και τώρα πέφτουν κοτρώνες και γκρεμοτσακίζονται γυναικεία κορμιά στους απόκρημνους βράχους.

Φτάνει πιά ας γίνει κάτι, ας αλλάξει κάτι επιτέλους. Ας συμβάλλουμε καταλυτικά στο "ποτέ άλλη γυναίκα θύμα κακοποίησης και ανθρωποκτονίας

 

Λία Αθανασοπούλου

Δρ Νομικής

Αντιπρόεδρος ΔΣ ΑΞΙΟΤΗΣ

Το Σωματείο ΑΞΙΟΤΗΣ σας προσκαλεί σε διαδικτυακή εκδήλωση με το επίκαιρο θέμα: «Πανδημία, lockdown, οικονομία και αξίες» Ομιλητής Αναστάσιος Βασιλείου CFA, Οικονομολόγος, Investments Strategist, Εθνική Τράπεζα Τον ομιλητή θα πλαισιώσουν οι κκ Θ. Κρίντας και Κ. Μποτόπουλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαίου στις 18.30 μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης zoom : https://zoom.us/j/97131339085?pwd=a3FjTlVvMEJFTi9rQVYyOHlnMXR4Zz09 και η συμμετοχή σας είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Οι πρόσφατες καταγγελίες στον αθλητικό χώρο άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας για τις αμέτρητες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και για οποιασδήποτε μορφής bullying που είναι καταιγιστικές και διαδέχονται η μία την άλλη.

Τα κριτήρια επιλογής στο καλλιτεχνικό χώρο δεν είναι πάντα αξιοκρατικά και η επιλογή των πρωταγωνιστών και των συντελεστών μίας παράστασης μπορεί να γίνει και με αδιαφανείς τρόπους. Νέοι επαγγελματίες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους γιατί χάνουν την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, επειδή δεν συμβιβάστηκαν και δεν αποδέχθηκαν όρους αναξιοπρέπειας.

Αυτές οι περιπτώσεις δεν αποτελούν ευτυχώς την πλειοψηφία του καλλιτεχνικού, αλλά και άλλων εργασιακών χώρων, αλλά θεωρούνται ως μία ισχυρή μειοψηφία που λόγω της αποτρόπαιης συμπεριφοράς ορισμένων ατόμων με θέσεις εξουσίας κηλιδώνει ανεπανόρθωτα και προσβάλει το κύρος που θα έπρεπε να περιβάλει το εν γένει εργασιακό περιβάλλον.

Η προσπάθεια επιβολής του ισχυρότερου με αθέμιτα μέσα και η έλλειψη αξιοκρατίας και διαφάνειας για την επιλογή θέσεων εργασίας, δεν συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου που πρέπει να διέπουν την έννομη τάξη μας.

Η διακριτική μεταχείριση των αδυνάμων, των γυναικών και εν γένει οι πρακτικές διακρίσεων ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του κάθε προσώπου δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη κοινωνία που θα πρέπει να σέβεται τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε απαξιωτική συμπεριφορά ή ενέργεια προσβάλει την προσωπικότητα του καταγγέλλοντος,  πληγώνει βαθιά την υπόσταση του και την ίδια τη σωματική ακεραιότητα του, ενώ παράλληλα καταστρέφει τον ψυχισμό του και διατηρείται μέσα του ως αγκάθι μεταξύ σιωπής και ενοχής μέχρι την ώρα της λύτρωσης και της απελευθέρωσης.

Το σπάσιμο της σιωπής των βαριά ψυχικά τραυματισμένων ανθρώπων επισύρει μεν την ηθική απαξία όλων μας για τους θύτες, αλλά συνάμα δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι κάθε οργανωμένη και συντεταγμένη πολιτεία διαθέτει δίκαιο και κανόνες για την εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων, μακριά από πρακτικές λαϊκών δικαστηρίων.

Σε κάθε κοινωνία, σε κάθε χώρο όχι μόνο στο θεατρικό, αλλά και σε άλλους σκληρούς και ανταγωνιστικούς επαγγελματικούς στίβους, ας σπάσει η σιωπή, ας ξεκινήσει μία πορεία κάθαρσης και ας ληφθούν υπόψη κριτήρια που αφορούν την ισότητα, τις ίσες ευκαιρίες και τη αντιμετώπιση της διακριτικής μεταχείρισης μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Η ενίσχυση ενός ηθικού αξιακού χάρτη, η τήρηση των κανόνων δικαίου και ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου αποτελούν την θωράκιση για την προώθηση της αξιοκρατίας και της αριστείας.

Τέλος, η διατύπωση αρχών μέσα από την καθιέρωση ενός κώδικα δεοντολογίας θα μπορούσε να συμβάλει σε μια πρώτη εξυγίανση και κατοχύρωση των νέων εργαζομένων και επαγγελματιών στο ξεκίνημα της καριέρας τους και σε μία επιστροφή σε μία κοινωνία που θα είναι εν εγρηγόρση με όρους κάθαρσης, ισονομίας και ισοπολιτείας.

 

Χαρίκλεια Αθανασοπούλου

Δρ. Νομικής, Δικηγόρος,

Αντιπρόεδρος του Σωματείου Αξιότης

Αξιοκρατία είναι η επιλογή των αρίστων σε ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, η δια βίου εξέλιξη και επιμόρφωση των στελεχών και η θέσπιση αδιάβλητων μηχανισμών επιλογής προσωπικού σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς  και τις μεγάλες κρατικές δομές.

 

Αξιοκρατία σημαίνει να τηρούνται κώδικες δεοντολογίες για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

 

Αξιοκρατία είναι μία νοοτροπία και μία διαρκής εκπαίδευση των μαθητών από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, σε μία διαφορετική θεώρηση μέσα από τη γνώση τη μάθηση και την τήρηση ενός αξιακού μοντέλου, που οδηγεί στην αριστεία. Ωστόσο, η σημερινή κρίση αξιών ουδόλως συνάδει με τις αρχές της αξιοκρατίας.

 

Την αξιοκρατία μπορούμε να την αναζητήσουμε και μέσα από την πάταξη κάθε φαινομένου διαφθοράς στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

 

Αξιοκρατία σημαίνει αντιμετώπιση της δυσκίνητης και γραφειοκρατικής διοίκησης με όλες τις παθογένειες της, αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και τήρηση της νομιμότητας για όλους.

 

Ας μη λησμονούμε ότι η Ελλάδα είναι σε υψηλή θέση σταστιστικά, σε επίπεδα διαφθοράς και ευελπιστούμε ότι το φαινόμενο αυτό θα αντιμετωπιστεί. 

 

Τέλος, η διακριτική μεταχείριση είναι σημαντική και η αντιμετώπιση εν γένει των διακρίσεων κυρίως μέσα από την ισότητα ευκαιριών και την ίση μεταχείριση όλων, όπως προβλέπει άλλωστε και η συνταγματική διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1.

Χαρίκλεια Αθανασοπούλου

Δρ Νομικής- Δικηγόρος

Όλες οι χώρες παγκοσμίως επενδύουν σημαντικούς πόρους για την εκπαίδευση των πολιτών της κάθε χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κομφούκιος έλεγε: «Αν σκέφτεσαι για ένα χρόνο, φύτεψε ένα σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια φύτεψε, ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε ανθρώπους.»

Ο καθένας από εμάς βλέπει την μόρφωση σαν το πιο βασικό ίσως αγαθό μετά την υγεία, για την προσωπική του, κοινωνική του και επαγγελματική του εξέλιξη.

Όταν όμως οι εκπαιδευμένοι και μορφωμένοι πολίτες μιας χώρας μεταναστεύουν μαζικά σε άλλες χώρες, τότε η χώρα που έχει επενδύσει πόρους για την στην εκπαίδευσή τους βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί αυτοί οι πολίτες καταλήγουν να «Παράγουν ΑΕΠ για άλλες χώρες!»

Στην διαδικτυακή εκδήλωση του ΑΞΙΟΤΗΣ με θέμα :

 « Παγκοσμιοποίηση και Οικονομία: Μήπως παράγουμε ΑΕΠ για άλλες χώρες ; »

που θα γίνει στις 18:30 της 17 Νοεμβρίου 2020, ο Θεοφάνης Γιώτης θα μας αναλύσει το επίμαχο θέμα.

Ο προσκεκλημένος ομιλητής μας Θεοφάνης Γιώτης (BA, MSc, PhD c.) έχει σπουδάσει Οικονομικά, Πληροφορική, Management και Project Management και κατέχει πάνω από 80 πιστοποιήσεις σε τομείς τεχνολογίας, management, και project management.

Είναι adjunct professor σε 4 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όπου διδάσκει σε μεταπτυχιακό επίπεδο και έχει στο ενεργητικό του πάνω από 20.000 ώρες διδασκαλίας από το 1987.

Διοικεί έργα (projects) και προγράμματα έργων (programs) στην περιοχή EMEA από το 1987. Είναι Agile Coach, Εισηγητής, Σύμβουλος, Συγγραφέας, Εκπαιδευτής, Επιχειρηματίας και senior Project/Program Manager. Διαθέτει 33+ χρόνια εμπειρίας σε Project, Program και Portfolio Management, Πληροφορική, Οικονομικά, Επιχειρησιακή Έρευνα και Management έχοντας συμμετάσχει στην δημιουργία του πρώτου Γραφείου Διοίκησης Έργων (Program Management Office - PMO) στην ΕΛΛΑΔΑ για διοίκηση προγράμματος με 16 projects συνολικού budget 283.400.000 ECUs (237.000.000 Euros).

Έχει κάνει 250+ παρουσιάσεις σε Ελληνικά και Διεθνής Συνέδρια και Εκδηλώσεις, έχει δημοσιεύσει 200+ άρθρα και έχει υπάρξει εισηγητής σε 1.000+ workshops από το 1987.

Στο διάστημα Ιουν. 2010 έως Σεπ. 2012 συμμετείχε στο 10μελές core committee team της συγγραφής του PMBOK® Guide - Fifth Edition και στο διάστημα Ιαν. έως Μάιος του 2013 συμμετείχε ως content contributor και reviewer στην συγγραφή της «8ης έκδοσης του PMP Exam Prep» της αείμνηστης Rita Mulcahy.

Υπήρξε συνιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του Greek Chapter of Project Management Institute (PMI-GREECE) (2004-201, Αντιπρόεδρος του PMI-GREECE (2017-2020) και  Πρόεδρος του PMI-GREECE (2020-2021). Επίσης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας 12PM Consulting  / ITEC-Consulting (από το 1988), ανταποκριτής του PM World Journal στην Ελλάδα και PM Ambassador.

 

Βασίλης Γλύνης

Πρόεδρος Δ.Σ ΑΞΙΟΤΗΣ

 

Πρόσκληση σε Web event « Παγκοσμιοποίηση και Οικονομία: Μήπως παράγουμε ΑΕΠ για άλλες χώρες ; »

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2020, 6:30 μ.μ.

Το Σωματείο ΑΞΙΟΤΗΣ σας προσκαλεί σε διαδικτυακή εκδήλωση με το επίκαιρο θέμα:
« Παγκοσμιοποίηση και Οικονομία: Μήπως παράγουμε ΑΕΠ για άλλες χώρες ; »
 
Ομιλητής: Δρ Θεοφάνης Γιώτης


Δρ Θεοφάνης Γιώτης
Διευθύνων Σύμβουλος
12PM Consulting
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2020, 6:30 μ.μ. μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης zoom :
https://zoom.us/j/97047970713?pwd=bDcrSHorT0Fnc0VWcmNkVm1KYTMrUT09


Meeting ID: 970 4797 0713
Passcode: 288026
Εκ μέρους του ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Βασίλης Γλύνης
 
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη
 
Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με τον κ. Δημ.Μηλιόρδο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.