Δημοσιεύσεις

O Σύλλογος Προβληματισμού & Διαλόγου ΑΞΙΟΤΗΣ πραγματοποίησε την  Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013 στη Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκδήλωση με ομιλητή τον κύριο Παναγιώτη Μπρακουμάτσο Εισαγγελέα Εφετών πρώην Πρόεδρο Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με θέμα  «Ποινική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΑΞΙΟΤΗΣ κ. Γ. Αναστασόπουλος  έθεσε το πλαίσιο της θεματολογίας και αναφέρθηκε   στην σταδιοδρομία του ομιλητή στον εισαγγελικό κλάδο της Ελληνικής Δικαιοσύνης  καθώς και τις απόψεις που έχει δημόσια εκφράσει για τις υποθέσεις διαφθοράς με τις οποίες ασχολείται η Δικαιοσύνη.

 Ο κύριος Μπρακουμάτσος παρουσίασε επί τη βάσει αριθμητικών στοιχείων την κατάσταση στο μεγαλύτερο Δικαστήριο της χώρας, στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Σε αυτό, ανέφερε, εισάγονται κάθε χρόνο πάνω από 200.000 νέες ποινικές υποθέσεις. Τον τεράστιο αυτό όγκο ποινικών υποθέσεων, οι οποίες κάθε χρόνο προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες των προηγουμένων ετών, καλούνται να χειριστούν 100 περίπου από τους 130 εισαγγελείς (οι υπόλοιποι 30 είναι επιφορτισμένοι με άλλα υπηρεσιακά καθήκοντα). Κατά τον ομιλητή, η κατάσταση αυτή στο εν λόγω Δικαστήριο, θέτει με τρόπο δραματικά εναργή το μείζον πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης, εν γένει τον τεράστιο και δυσθεώρητο όγκο των καθ’ έτος εισερχόμενων υποθέσεων στο δικαστικό σύστημα της χώρας, των οποίων ο ταχύς και ασφαλής χειρισμός εκ μέρους των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών είναι πολύ συχνά ανέφικτος. Ο ομιλητής ανέφερε ότι, ως έχουν τα πράγματα σήμερα, τα δυο κριτήρια αποτελεσματικής λειτουργίας του ποινικού κλάδου της Ελληνικής Δικαιοσύνης, δηλαδή η ταχύτητα και η ποιότητα είναι πολύ συχνά ακατόρθωτο να πληρούνται ταυτόχρονα σε όλες τις υποθέσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι εκκρεμείς ενώπιων των Ελληνικών δικαστικών / εισαγγελικών αρχών.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην κρίση εμπιστοσύνης, την οποία διέρχεται, ιδίως τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Ελληνική Δικαιοσύνη στην συνείδηση των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες.. Θεώρησε, ωστόσο, ευοίωνο το γεγονός ότι σύμφωνα με τα πορίσματα των εν λόγω ερευνών, η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των θεσμών εκείνων του Ελληνικού κράτους, με λειτουργούς των οποίων οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ήρθαν σε αθέμιτη συναλλαγή.

Περαιτέρω ο ομιλητής ανέφερε μερικά από τα μείζονα προβλήματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, τα οποία είναι τα εξής:

  • Η απονομιμοποίηση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στην συνείδηση των πολιτών δια των ΜΜΕ. Η απονομιμοποίηση αυτή επιτυγχάνεται δια της μονομερούς, έμμονης, ενίοτε σκανδαλοθηρικής προβολής των λειτουργικών και των άλλων προβλημάτων του δικαστικού συστήματος της χώρας, την παρουσίαση πολύκροτων ποινικών υποθέσεων προδικάζοντας την έκβαση της εκδίκασης τους, ήτοι δημιουργώντας στην κοινή γνώμη μια πλήρη σχεδόν και στερεή πεποίθηση περί της ενοχής ή της αθωότητας των κάθε φορά κατηγορούμενων προσώπων πριν ακόμα αρχίσει η ποινική δίκη και, πολύ περισσότερο, πριν εκδοθεί η ετυμηγορία του δικάζοντος δικαστηρίου.
  • Η απουσία τεχνικών και εμπειρογνωμόνων από το ελληνικό δικαστικό σύστημα, με την συνδρομή των οποίων θα ήταν εφικτή η ταχεία και έγκυρη κατάρτιση των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών στα πολύ συχνά εντόνως τεχνικά ζητήματα που τίθενται προς έρευνα σε μεγάλες κατηγορίες υποθέσεων όπως είναι οι αυτές του οικονομικού εγκλήματος αλλά και άλλες
  • Η αθρόα και προϊούσα ποινικοποίηση συμπεριφορών, των οποίων η λυσιτελής αντιμετώπιση θα ήταν απολύτως εφικτή με τα μέσα του αστικού ή του διοικητικού δικαίου. Η ποινικοποίηση όμως, υποθέσεων κατά βάση χαρακτήρα αστικού ή διοικητικού δικαίου, ,  οδηγεί σε: υπερφόρτωση της ποινικής δικαιοσύνης, σε παρεμπόδιση του ταχέως και ποιοτικά ασφαλούς χειρισμού των γνήσια ποινικών υποθέσεων και σε πρόκληση φαινομένων ατιμωρησίας και ανομίας στην χώρα.

 

Τέλος, ο ομιλητής εξέφρασε τη στερεή πεποίθησή του ότι η τελεσφόρα αντιμετώπιση των χρόνιων, ανεπίλυτων προβλημάτων της ελληνικής (ποινικής) δικαιοσύνης απαιτεί:

  • Την εκπόνηση μιας μεταρρυθμιστικής των δικαστικών και δικηγορικών θεσμών πολιτικής με συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους, η όποια θα είναι μακρόπνοη υπερβαίνοντας την διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής περιόδου, όπως αντιθέτως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
  • Εκτεταμένη αποποινικοποίηση κατηγοριών ποινικοποιημένων υποθέσεων.
  • Ίδρυση αμιγώς ποινικών δικαστηρίων.
  • Σημαντική αύξηση της δικαστικής δαπάνης για εκείνους που προκαλούν ποινικές δίκες με αβάσιμες μηνύσεις.
  • Εισαγωγή και χρήση της δυνατότητας εξωδικαστικής επίλυσης ποινικών υποθέσεων.
  • Παρεμβάσεις στην λειτουργιά της δικηγορικής αγοράς εργασίας, ώστε ο αριθμός των δικηγόρων να μειωθεί σε βάθος χρόνου και η άσκηση ποινικής δικηγορίας να ασκείται σε υποθέσεις που πραγματικά αξίζει να τύχουν μιας ποινικής δίκης, η οποία θα διεξάγεται με όλες τις εγγυήσεις μιας «δίκαιης δίκης».

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε ζωηρή και πολύ ενδιαφέρουσα σειρά ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες και απαντήσεων από τον ομιλητή αλλά και τοποθετήσεων επί όλων των θεμάτων .