Δημοσιεύσεις

O Σύλλογος Προβληματισμού και Διαλόγου ΑΞΙΟΤΗΣ, οργάνωσε την Τρίτη 11 Μαρτίου  2014 στη Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κτήριο Κωστής Παλαμάς, εκδήλωση με ομιλήτρια την κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Παρισίων και της ActionAid Hellas. Το θέμα της ομιλίας της κυρίας Αλεξάνδρας Μητσοτάκη ήταν:

 

Η ανάγκη ενεργοποίησης των πολιτών περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ -

παραδείγματα από τον πολιτιστικό και ανθρωπιστικό τομέα

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΑΞΙΟΤΗΣ κ. Γ. Αναστασόπουλος ξεκίνησε με ένα σύντομο καλωσόρισμα στην εκδήλωση και ακολούθως ο Γ.Γ. του ΑΞΙΟΤΗΣ κ. Δ. Τσιμπανούλης παρουσίασε την ομιλήτρια, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Παρίσι, και εργάστηκε στον ΟΟΣΑ. Ίδρυσε την Action Aid Hellas και είναι μέλος της Action Aid International. Από το 2010 προΐσταται του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι.

Η κα Μητσοτάκη αναφέρθηκε στην 15ετη ενεργοποίησή της στην Action Aid Hellas. “Για εμάς ο χρόνος μετρά ανεξάρτητα από τις εκλογές” είπε αναφερόμενη στον έργο της Action Aid σε σχέση με το έργο που κάνει η πολιτική εξουσία σε αντίστοιχους τομείς.

«Είναι ανάγκη οι πολίτες να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους» είπε χαρακτηριστικά και να μην περιμένουν από «κάποιον άλλο». Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών είναι σημαντικός στην αναπτυξιακή πολιτική, γιατί διαχρονικά έχει αποδειχτεί ότι το κράτος και ο κρατικός μηχανισμός δεν τα καταφέρνει πολύ καλά. 

Η κα Αλ. Μητσοτάκη αναφέρθηκε σε παραδείγματα από την μακρόχρονη εμπλοκή της Action Aid σε προγράμματα ανά τον κόσμο.

Τόνισε ότι μια σωστά δομημένη κοινωνία πρέπει να στηρίζεται σε 3 πυλώνες.

Τον Δημόσιο Τομέα, τον Ιδιωτικό Τομέα και την Κοινωνία των Πολιτών.

«Έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια, σαν ανεπτυγμένη κοινωνία, παγκοσμίως για την καταπολέμηση της φτώχιας χωρίς αντίστοιχα αποτελέσματα» είπε με έμφαση.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο η μεγάλη πρόκληση είναι οι εντόπιες κοινωνίες να αναλάβουν και την αξιοποίηση και λειτουργία των έργων που γίνονται εκεί. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και όχι απλά να γίνονται έργα από κρατικούς οργανισμούς, αλλά και να εντάσσεται ενεργά η τοπική κοινωνία στη λειτουργία τους, συμμετέχοντας στην ευθύνη για τη βιωσιμότητά τους, γιατί αποδείχθηκε πως χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη μέριμνα και ευθύνη για τη  βιωσιμότητα των έργων  αυτά δεν μπορούν να βοηθήσουν τον ντόπιο πληθυσμό.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις ΜΚΟ και στην ανάγκη διαφάνειας που πρέπει να διέπει την λειτουργία τους. Ανέφερε παραδείγματα από έργα σημαντικά που έγιναν με ελάχιστους πόρους, τα οποία δικαιώνουν την αξία την συνεισφοράς της Κοινωνίας των Πολιτών.

Τέλος, έγινε αναφορά στο έργο του Ελληνικού Πολιτιστικού κέντρου που διευθύνει στο Παρίσι και στην αξία του Ελληνικού Πολιτισμού που είναι ο καλύτερος πρέσβης της Ελλάδας στον κόσμο. Υπογράμμισε ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο εξωτερικό αποβλέπουν στο να κερδίσει η χώρα μας τους κατοίκους της εκάστοτε χώρας. Πρέπει, λοιπόν, πάντοτε να γίνονται σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και όχι μόνον με την ελληνική τοπική κοινότητα. Αναφέρθηκε σχετικώς στις εξαιρετικά επιτυχημένες εκδηλώσεις που έγιναν στο Παρίσι από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Παρισίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Φίλων του Λούβρου, που ξεχείλισαν από υψηλού επιπέδου γάλλους, οι οποίοι μάλιστα οργάνωσαν και ταξίδι στην Ελλάδα, καθώς και στη συνεργασία με σοβαρό γαλλικό επιστημονικό περιοδικό αρχαιολογίας, το οποίο μέσω ειδικού αφιερώματος προέβαλε την Ελλάδα και το Ελληνικό Πολιτισμό.

 

Μετά το πέρας της ομιλίας έγινε ανοικτή συζήτηση με τα παρευρισκόμενα μέλη και φίλους του ΑΞΙΟΤΗΣ.