Δημοσιεύσεις

Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 στην Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Σωματείο ΑΞΙΟΤΗΣ  πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα:

« Η ελληνική οικονομία, από την έξοδο στην ανάκαμψη; »

με ομιλητή τον κ. Θεόδωρο Πελαγίδη, καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και SeniorFellow στο Brookings Institution.

O κ.Θ.Πελαγίδης είναι μαζί με τον κ.Μ.Μητσόπουλο οι συγγραφείς του βιβλίου «Greece from Exit to Recovery?» που εκδόθηκε από το Brookings Institution με την υποστήριξη του Ίδρυματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Πελαγίδης, έδωσε τη δική του διάσταση στα οικονομικά θέματα της κρίσης απαντώντας στο ερώτημα  “Η ελληνική οικονομία, από την έξοδο στην ανάκαμψη;”.  

 

O κ. Πελαγίδης ξεκίνησε την ομιλία του με μια σύντομη αναφορά στις χρονικές περιόδους που χωρίστηκε η έρευνα των δύο συγγραφέων για την εκπόνηση του εγχειρήματος, πριν το 2009 και  από το 2009 έως σήμερα.  Αναφερόμενος στην προ κρίσης περίοδο , έκανε  λεπτομερή αναφορά στην ελληνική πραγματικότητα και ιδιαίτερα στο “φαινόμενο Βίκινγκ”, το οποίο αναφέρεται στα οργανωμένα συμφέροντα και κυρίως στη “ληστρική αντιμετώπιση του κράτους στην Ελλάδα”, ενώ ιδιαίτερης ανάλυσης έτυχε και η έννοια  “προσοδοφορία” που λειτουργεί σε βάρος της Ανάπτυξης.

Η οικονομική κρίση πυροδοτήθηκε από την αδυναμία της Ελλάδας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που ακολούθησαν την ενσωμάτωση του κοινού νομίσματος , η οποία, κατά τον ομιλητή, μπορούσε να έχει προβλεφθεί καθώς η σύσσωμη η Πολιτική Ηγεσία  γνώριζε το κόστος της προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

 

Η αναφορά του για την περίοδο μετά το 2009, επικεντρώθηκε στους τομείς της οικονομίας που επλήγησαν καθοριστικά από την κρίση υπογραμμίζοντας τις αστοχίες του Μνημονίου στην προσπάθεια να καταστεί το χρέος βιώσιμο κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Αστοχίες που αφορούν κυρίως  στη βαριά φορολόγηση χωρίς διάκριση - ειδικά στους τομείς που αφορούν την εξαγωγική δραστηριότητα με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο να γράφει απώλειες στις εξαγωγές - την εσωτερική υποτίμηση με οριζόντιο τρόπο - η οποία σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση έχει ως απόρροια την χαμηλή ανταγωνιστικότητα – και τις περικοπές των μισθών, δεδομένων των υψηλών ποσοστών ανεργίας. Σύμφωνα με τον κ. Πελαγίδη, τόσο το Δ.Ν.Τ. όσο  και η Ε.Ε. θα έπρεπε να έχουν επικεντρωθεί στα κύρια προβλήματα της οικονομίας και στο μη μισθολογικό κόστος , και όχι  εφαρμογή αλόγιστης και χωρίς διάκριση φορολογίας και στη μείωση των μισθών.

 

 

Οι προτάσεις του για ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας καινοτομούν μη στηριζόμενες σε στερεότυπα όπως ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα αλλά  ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές με κυρίαρχη αυτή της αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος ( επικαλούμενος το Φιλανδικό Μοντέλο), η ενίσχυση της Έρευνας και της Ανάπτυξης, η βελτίωση της ποιότητας των υποδομών, ο έλεγχος της διαφθοράς και η προώθηση του ανταγωνισμού.


Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πελαγίδη για την άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη παρουσίαση και την εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, καθώς και όλα τα μέλη και φίλους του σωματείου για την συμβολή στην επιτυχία της εκδήλωσης και τις καταλυτικές παρεμβάσεις τους.