Δημοσιεύσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΑΣΕ-CSR Hellas

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σε περιόδους κρίσης

 

Απόσπασμα Ομιλίας κ.Γιάννη Αναστασόπουλου,

 Προέδρου ΔΣ ΑΞΙΟΤΗΣ &

Συμβούλου Διοίκησης ΕΑΣΕ

 

Κατά την άποψή μου η ΕΚΕ είναι εν πολλοίς ένας όρος παρεξηγημένος – τουλάχιστον στην Ελλάδα.

 

Έχουν γραφτεί πολλά και έχει καταναλωθεί πολύ μελάνι – ίσως και για να πείσουμε τους εαυτούς μας να αναγνωρίσουμε τα οφέλη από την υιοθέτηση των βασικών αρχών της ΕΚΕ.

 

Νομίζω ότι είμαστε ακόμη στο στάδιο που αναρωτιόμαστε κατά πόσο η ΕΚΕ αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της καλής λειτουργίας της εταιρίας ή είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι καινούριο και το οποίο θέλουμε να το προσθέσουμε και ίσως να το προσαρμόσουμε  ως επικοινωνιακή πολιτική της επιχείρησης για προβολή και βελτίωση της εικόνας της.

 

Κατά την άποψη μου:

 

  • ΕΚΕ δεν είναι τα όποια μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος οφείλει μια επιχείρηση να παίρνει και αποτελούν προϋπόθεση για την αδειοδότησή της.
  • Η ΕΚΕ είναι – ή πρέπει να είναι – φιλοσοφία και στάση πέρα και πάνω από την όποια υποχρέωση καλής λειτουργίας της επιχείρησης.
  • ΕΚΕ δεν είναι μια one off πράξη εξαιτίας συγκυριών ή για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά μια καθημερινή πρακτική με στόχους, συνέπεια και συνέχεια.
  • ΕΚΕ δεν είναι φιλανθρωπία (ή τουλάχιστον όχι μόνο φιλανθρωπία)

 

Κατά την άποψή μου είναι θέμα νοοτροπίας και ενός κώδικα επιχειρηματικής δεοντολογίας που θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας.

Αν η Διαφάνεια και η Αξιοπιστία

Αν η Αξιοκρατία, η Υπευθυνότητα και η Λογοδοσία από τα μέλη του ΔΣ εντάσσονται στον κώδικα ηθικής της επιχείρησης και της εταιρικής διακυβέρνησης της, τότε οι βασικές έννοιες της ΕΚΕ βρίσκουν έμπρακτη εφαρμογή.

 

Είναι προφανές ότι  η κοινωνική υπευθυνότητα είναι βασικός πυλώνας του μάνατζμεντ και της στρατηγικής της επιχείρησης. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου «επιχειρείν».

 

Η κρίση μας έβγαλε από τη «ραστώνη» μας – και αυτό είναι πολύ θετικό. Μας ανάγκασε να διαφοροποιήσουμε τις προτεραιότητές μας. Ευαισθητοποίησε και αύξησε τον εθελοντισμό (που μέχρι πρότινος ήταν εν υπνώσει). Ενίσχυσε το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης που φέρει καθένας μας για όλα όσα συμβαίνουν. Και είναι ευχής έργον ότι οι επιχειρήσεις δεν μείωσαν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, αύξησαν την κοινωνική δράση τους - προσαρμόζοντάς την βέβαια στις απαιτήσεις των καιρών.

 

Τόσα χρόνια ως κοινωνία επενδύσαμε σε υλικά αγαθά και παραγνωρίσαμε τις άυλες αξίες. Όμως, στην Ελλάδα των αδιεξόδων και της κρίσης ο κόσμος στράφηκε ξανά προς αυτές τις παραγκωνισμένες, μέχρι πρότινος, αξίες και βρήκε ανθρώπους πρόθυμους να βοηθήσουν, να προσφέρουν για το κοινό καλό…

 

 

Κι επειδή εκτός από την ιδιότητα του Συμβούλου Διοίκησης της ΕΑΣΕ, του φορέα που εδώ και 30 χρόνια εκπροσωπεί τους επαγγελματίες managers (εκείνους δηλαδή που βρίσκονται στο τιμόνι των επιχειρήσεων και παίρνουν τις αποφάσεις) κρατώ και το … καπέλο του Προέδρου του Συλλόγου ΑΞΙΟΤΗΣ στον οποίο πιστεύουμε στη δύναμη της δράσης των ενεργών πολιτών, στην προώθηση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και τόνωσης του αισθήματος ευθύνης προς εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Θα έλεγα επίσης πως απαιτείται μια κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά και από εμάς, τους πολίτες.

 

Eπιτρέψτε μου μία αισιόδοξη ευχή για το 2016, να είναι μια χρονιά που θα μας κάνει να επενδύσουμε σε ανθρώπινες αξίες και θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε πάλι όραμα και προοπτική!

 

Να αντιστρέψουμε τη σημερινή αντίληψη ότι είμαστε μια χώρα των αξιοποιημένων αναξιοτήτων και των αναξιοποίητων αξιών..!