Δημοσιεύσεις

«Ακόμη και το τελευταίο eurogroup με θέμα την Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από έντονη διαφωνία, αναγκαστική διακοπή και χρονοβόρα κατάληξη κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τελικά, υπήρξε λευκός καπνός στο θέμα της διευθέτησης του χρέους και αποφεύχθηκε το αρνητικό σενάριο της πολύ μικρής επιμήκυνσης (μέχρι 5 χρόνια που ήταν η Γερμανική άποψη) των δανείων του EFSF, τα οποία τελικά επιμηκύνονται για 10 χρόνια, από το 2022 στο 2032. Επίσης, παρατείνονται για άλλα 10 χρόνια οι τόκοι του EFSF δανείου, παγώνει η αύξηση (step-up) στο επιτόκιο από το δάνειο του 2ου προγράμματος που σχετιζόταν με την επαναγορά χρέους (buyback) και αποφασίστηκε να δίνονται στην Ελλάδα, τμηματικά, από τώρα μέχρι τον Ιούνιο του 2022 τα κέρδη από το πρόγραμμα SMP της ΕΚΤ.

Τα δύο τελευταία μέτρα, ουσιαστικά αποτελούν και το «τυράκι» ώστε να παραμένει η χώρα σύμφωνη και ευθυγραμμισμένη με την λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της εκτέλεσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που η χώρα ασφαλώς θα εξακολουθήσει να τηρεί. Πράγματι, επιβεβαιώνεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για μέχρι και το 2022, και 2,2% κατά μέσο όρο από το 2023 μέχρι και το 2060, έτσι ώστε το χρέος καθίσταται «βιώσιμο» σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το ζητούμενο, είναι κατά πόσον μπορεί η Ελληνική οικονομία να σημειώνει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης (άνω του 2,0%) όταν καλείται να εφαρμόζει δημοσιονομική πειθαρχία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Διότι, μόνο με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (εκτίμηση με την οποίο αμφιβάλει σθεναρά το ΔΝΤ), θα μπορέσει να είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το eurogroup αποφασίζει την εκταμίευση τελικής δόσης €15 bn, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα παραμένει στην άκρη ενισχύοντας το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας το οποίο θα είναι της τάξεως του €24 bn και θα είναι ικανό να καλύπτει χρηματοδοτικά την χώρα μέχρι περίπου τον Ιούνιο του 2020, και ουσιαστικά, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών της χώρας για την εξυπηρέτηση του χρέους, χωρίς κατά ανάγκη την προσφυγή στις αγορές.

Το spread του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου, ενδεικτικά, συμπιέζεται σήμερα κατά 22 μονάδες βάσης από 398 μβ χθες σε 376 μβ, σήμερα το πρωί. Θεωρούμε ότι είναι μια συμφωνία που ανακουφίζει σχετικά με τις ορατές μέχρι χθες ανησυχίες περί πλήρους επικράτησης της Γερμανικής άποψης. Ωστόσο, και παρότι σε όρους παρούσας αξίας υπάρχει βελτίωση, το ονομαστικό χρέος της χώρας θα παραμείνει ένα μεγάλο αγκάθι, και για πολλά χρόνια, θα απαιτούνται διευθετήσεις σε συνεργασία των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών της Ελλάδας και των πιστωτών της. Όσον αφορά την πορεία της αγοράς, αυτή θα εξαρτάται, από την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, και φυσικά από τις εκτιμήσεις (ανά τρίμηνο) σχετικά με την εκτέλεση των δημοσιονομιών και διαρθρωτικών στόχων.»

Τάσος Βασιλείου

------------

 

 

Ο κος Τάσος Βασιλείου είναι οικονομολόγος με ειδίκευση στην μακροοικονομική ανάλυση, τις χρηματοοικονομικές αγορές και τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα ως Στρατηγικός Αναλυτής Επενδύσεων, ενώ προηγουμένως ήταν επικεφαλής ανάλυσης διεθνών αγορών στο ίδιο τραπεζικό ίδρυμα. Προηγουμένως είχε εργαστεί και στον χρηματιστηριακό κλάδο, ως αναλυτής μετοχών. Είναι κάτοχος του τίτλου Chartered Financial Analyst (CFA), έχει MSc στα Χρηματοοικονομικά και πτυχίο στην Οικονομική Επιστήμη, από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.