Δημοσιεύσεις

Η απονομή της δικαιοσύνης ήταν το αντικείμενο δύο διαδοχικών εκδηλώσεων του σωματείου ΑΞΙΟΤΗΣ στις 14 Δεκεμβρίου 2010 και στις 17 Ιανουαρίου 2011 ήταν το θέμα:

Ο Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Φώτης Κατσίγιαννης στην ομιλία του στις 14.12.2010 τόνισε ότι «η αντίληψη για μια άλλη Διοικητική Δικαιοσύνη, εναρμονισμένη με τις θεμελιώδεις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών, είναι ζήτημα δομικών αλλαγών.

Ο κ. Κατσίγιαννης, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Η διοικητική δικαιοσύνη έχει τις δικές της εγγενείς δυσχέρειες συμφυείς με τη λειτουργική δομή της, οι οποίες πράγματι επηρεάζουν αρνητικά την εξελικτική πορεία της και καθορίζουν ως ένα βαθμό, πάντως όχι σημαντικότερο, αλλά ούτε και αμελητέο, τον αργό ρυθμό απονομής της. Ο εξορθολογισμός του ισχύοντος συστήματος θα επιτρέψει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή δικαστικής προστασίας, αξίωμα και κεκτημένο σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Ωστόσο, είναι εξίσου προφανές, ότι εξωγενείς παράγοντες επενεργούν καταλυτικά, διαιωνίζουν την προβληματική και αναιρούν κάθε προσπάθεια βελτίωσης των δεικτών αποδοτικότητας, ποσοτικών και ποιοτικών, της διοικητικής δικαιοσύνης. Όσο οι παράγοντες αυτοί θα είναι υπαρκτοί, δραστική μείωση του αριθμού των εισαγόμενων υποθέσεων θα είναι απολύτως αδύνατη και ουσιώδης επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης δεν θα επιτυγχάνεται. Η διατήρηση της παθογένειας αυτής, ανάμεσα σε τόσες άλλες της ελληνικής έννομης τάξης, μπορεί και να μην αναδείξει κάποια, έστω και υποτυπώδη, προβληματική. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι, αν οι θεμελιώδεις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να περιμένουν και για πόσο»,  

Διάγραμμα των θέσεων του δικηγόρου κ. Δημήτρη Τσιμπανούλη, διδάκτορος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης, παρατίθεται στο συνημμένο σύνδεσμο. http://bit.ly/gDeaSy  Ο κ. Τσιμπανούλης είναι συντονιστής ομάδας εργασίας του Σωματείου ΑΞΙΟΤΗΣ με αντικείμενο το θέμα αυτό, στην οποία συμμετέχουν (αλφαβητικά) η Λήδα Κοντογιάννη, ο Βαγγέλης Μαρνέρης, ο Κωστής Μποτόπουλος και ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, μέλη του Σωματείου ΑΞΙΟΤΗΣ.

Τέλος, ο πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Τσούκας, μιλώντας στις 14.12.2010, αφού  έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή του θέματος, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα νομικών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα, εντόπισε και παρουσίασε τα, κατά την άποψή του κύρια προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης σήμερα.

Ακολούθησε συζήτηση, με συντονιστή τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Γιάννη Αναστασόπουλο, στην οποία συμμετέσχον, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρης Κυριτσάκης, ο Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας κ. Νίκος Ζαχαριάδης, ο τέως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Γιάγκος Χαραλάμπους, το μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Βασίλης Νικολετόπουλος και πολλοί άλλοι.