Δημοσιεύσεις

Την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής άμεσων διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει την κρίση τόνισαν οι διεθνώς γνωστοί Έλληνες οικονομολόγοι Κώστας Αζαριάδης και Γιάννης Ιωαννίδης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Ανατομία της Ελληνικής Κρίσης και Προτάσεις για Ανάπτυξη» που διοργάνωσε την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011 ο επιστημονικός, μη κερδοσκοπικός φορέας προβληματισμού και διαλόγου ΑΞΙΟΤΗΣ.
Οι κ.κ. Αζαριάδης και Ιωαννίδης «προέβλεψαν» ότι η χώρα θα διανύσει με περίοδο «ισχνών αγελάδων» έως το 2015 (το 2013 αναφέρθηκε ως εξαιρετικά δύσκολη χρονιά), αλλά θα κατορθώσει να βγει από το τούνελ της ύφεσης. Αναγκαία προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι να εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα που χρειάζονται, με πολιτική βούληση και συνεργασία των πολιτών, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, συντεχνιακές οχυρώσεις και συντηρητισμούς, που αποτελούν τροχοπέδη των αλλαγών.

Οι δύο επιφανείς Έλληνες οικονομολόγοι - που μαζί με τον Νομπελίστα Χ. Πισσαρίδη είναι μέλη της ιδρυτικής ομάδας του «Greek Economists for Reform» - βρέθηκαν στην Αθήνα με πρωτοβουλία του «ΑΞΙΟΤΗΣ», στο πλαίσιο των δράσεων του συλλόγου και των προσπαθειών του για μελέτη και διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων στη βάση της ορθολογικής σκέψης και των άριστων διεθνών πρακτικών, τις οποίες μια οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα μπορούσε να υιοθετήσει.

«Υποστηρίζουμε την ανασυγκρότηση του κράτους μέσω της προώθησης της αξιοκρατίας και της ορθολογικής συγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης. Το κράτος πρέπει να πάψει να είναι όμηρος του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία ή να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων. Αν θέλουμε να έχουμε ένα κράτος σοβαρό, αξιόπιστο και μια δημόσια διοίκηση αποτελεσματική και ανταγωνιστική, είναι απαραίτητη η εφαρμογή διαδικασιών οργάνωσης αξιολόγησης και, προπαντός, λογοδοσίας» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του «ΑΞΙΟΤΗΣ» κ. Γιάννης Αναστασόπουλος (http://bit.ly/qhWSLR) και πρόσθεσε: «Υπάρχουν παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις οι οποίες ασφυκτιούν μέσα σε αυτό το νοσηρό περιβάλλον που επικρατεί. Παραγωγικές δυνάμεις που πρέπει να απελευθερωθούν και να στηριχθούν. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να γίνουν καταλύτης της αλλαγής.»


«Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν ή τώρα ή ποτέ. Απαιτείται βαθύς μετασχηματισμός της Ελληνικής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Οικονομικής στην Έδρα Neubauer στο Πανεπιστήμιο Tufts Massachusetts Γιάννης Ιωαννίδης (http://bit.ly/rq0Dvg) και πρόσθεσε ότι ο μετασχηματισμός πρέπει να βασιστεί στους εξής άξονες: α) αγορά εργασίας, β) εκπαιδευτικό σύστημα, γ) μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης και δ) πάταξη της διαφθοράς.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Washington, Saint Louis Κώστας Αζαριάδης (http://bit.ly/mQPkbO) έκανε μια σύντομη αναφορά στις παθογένειες του Ελληνικού συστήματος και ειδικότερα στην ύπαρξη υπερτροφικού κράτους, υπερ-προστατευμένων παραγωγών, κλειστής οικονομία με ασήμαντες εξαγωγές, μη σύγχρονων υποδομών (δρόμοι, λιμάνια κλπ), αποσύνθεσης παιδείας και εξάπλωσης της διαφθοράς. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη «χαλάρωση» της Δικαιοσύνης και των θεσμών καθώς και τη δημιουργία νέων «ελίτ», οδήγησαν τη χώρα στη δεινή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα., όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αζαριάδης επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιήσει, όπως είναι η μεγάλη ακτογραμμή και οι τουριστικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει. Τόνισε επίσης πως μια ιδέα για την εισροή πρόσθετων κεφαλαίων θα ήταν η ανέγερση εξοχικών κατοικιών για εύπορους συνταξιούχους από το εξωτερικό. «Θα χρειαστεί καιρός να αλλάξουν νοοτροπία οι Έλληνες. Εκείνο που πρωτεύει, είναι να αλλάξουν οι προσδοκίες τους. Οι βελτιωμένες προσδοκίες βοηθούν τις αλλαγές. ...Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα σε ντόπιους και ξένους: Η χώρα αλλάζει!» κατέληξε ο κ. Αζαριάδης.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο που συμμετείχε ενεργά και στη δημόσια συζήτηση που ακολούθησε των ομιλιών.

Η ομάδα πρωτοβουλίας «ΑΞΙΟΤΗΣ» έχει ήδη στο ενεργητικό της πολλές εκδηλώσεις προβληματισμού και διαλόγου, ενώ έχει εκδώσει δύο επίσημες ολοκληρωμένες προτάσεις εφικτών αλλαγών για μια νέα δημόσια διοίκηση («Επιλογή Διοικήσεων Οργανισμών» και «Η Ελλάδα ενεργότερος εταίρος στην Ε.Ε.») τις οποίες έχει θέσει υπόψη της πολιτικής ηγεσίας.
Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και χορηγός Διαδικτυακής Επικοινωνίας το NAFTEMPORIKI.GR